Rottevalle

21 septimber - 1 oktober 2023

logo


Iepenloftspul IZER

Iepenloftspul IZER

Iepenloftsul  “Izer”  Rottefalle

Tijdens een zeilvaartocht met het skûtsje  de Rot ontstond het idee voor een iepenloftspul. Steffen Keuning, één van de opvarenden raakte gelijk enthousiast en bood aan zich in de historie van de Rot en Rottevalle te verdiepen en een iepenloftspul te schrijven.

Na een lange voorbereiding gaan nu de “trossen los”

Een openluchtspel in Rottevalle is een nieuw project en wordt gekoppeld aan het 135 jarig bestaan van het skûtsje de Rot. De Rot bestaat  in 2022 nl. 135 jaar. In 2017 werd het 130 jarig bestaan met succes gevierd met Small Sailde Rottefalle. Nu met een geheel nieuwe uitdaging.

Het skûtsje de Rot is het eerste skûtsje dat van ijzer gebouwd is, het is tevens “de ijzeren eeuw” waarin veel hout vervangen werd door ijzer. De Eiffeltoren werd ook in die periode gebouwd.

De historie van de Rot wordt gekoppeld aan “van hout naar ijzer” en speelt in die periode met doorloop naar later. De Rot staat niet alleen centraal, maar speelt wel een rol.

Het openluchtspel zal zich afspelen op het Muldersplein t.h.v. De herberg van Smallingerland.

De voorstellingen zijn van 21 september - 1 oktober 2023

Het doel is zoveel mogelijk de spelers en verenigingen uit Rottevalle erbij te betrekken.

De stichting Izer is opgericht in januari 2020, maar vanwege de corona jaren kunnen we nu pas echt los. De info avond in november was een succes. Het “leeft” in het dorp en spelers en muzikanten en veel “helpende  handen” melden zich aan.

De schrijver van het stuk is Steffen Keuning, een oud Rottevalster, die verscheidene schoolprojecten o.a musicals op zijn naam heeft staan.

Het stuk is onderscheidend ten opzichte van andere Iepenlofspullen. Het combineert projecties van historische videofragmenten en originele decorstukken uit 1887 (inclusief het skûtsje De Rot) met live performance waarbij disciplines elkaar afwisselen. Film loopt naadloos over in spel en muziek van het korps. Het stuk heeft qua opbouw een documentairestijl en heeft daarmee een andere opbouw dan veel andere Iepenloftspullen. Waar veel Iepenloftspullen zich op buitenlocaties afspelen, vindt deze productie plaats midden in het dorp met de herberg als decor.

Het is voor het bestuur is dit project een hele uitdaging, maar met de vele vrijwilligers en de professionals, die er bij betrokken zijn wordt het een prachtig Iepenloftspul. Karin Idzenga doet de regie, Mariese Schuurmans de subsidie aanvragen, de techniek is in handen van Ben Vrielink.

Voor info: iepenloftspul.izer@gmail.nl

Joke van der Zwaag 06-55864180 / Grytsje Lieuwes 06-122071385