Bakkefean

17 juny - 15 juny 2013
Halbe's lot

Halbe's lot

Het openluchtspel dat wij gaan opvoeren in Bakkeveen op 7-9-15-16 juni 2013 gaat over Halbe, een bosarbeider uit Bakkeveen. Alle namen in het spel zijn wel van rasechte personen uit het verleden van Bakkeveen. Maar alle gebeurtenissen in het spel zijn volledig verzonnen en berusten op fictie.


Het stuk speelt zich af tussen de bewoners van een weg langs de vaart in Bakkeveen. De bewoners leiden een genoeglijk bestaan en houden zich met allerlei activiteiten bezig. Regelmatig komen ze samen in het café om hun lief en leed te bespreken. Eén van de bewoners aan de vaart is Halbe.
Halbe is bosarbeider in Bakkeveen en onderhoudt met bijl en zaag de bossen van het landgoed “de Slotplaats” van de familie Van der Goes. Op een dag komen de bewoners er achter dat in hun straat de hoofdprijs van de Lotto is gevallen. Deze informatie hebben ze gekregen van Fie de winkelvrouw die de loten heeft verkocht. Hilbrand en Ytze, de regel- en ritselaars van de buurt, gaan aangemoedigd door de cafébezoekers op zoek naar de winnaar. Ze weten zeker dat zodra iemand in hun straat een grote prijs wint, er een feestje wordt gegeven.
Door het wegstrepen van de namen van hun buurtgenoten komen ze terecht bij Halbe. Ze hebben Halbe al een aantal dagen niet gezien dus hij zou wel eens de winnaar kunnen zijn. Bij zijn huis aangekomen blijkt dat Halbe de winnaar is maar dat de emotie van het winnen van een dergelijk groot bedrag hem te veel is geworden.
Hilbrand en Ytze smeden een plan om de prijs te verdelen onder alle buurtgenoten. Dit is het begin van een reeks verwikkelingen waarbij ze niets uit de weg gaan om de prijs in de wacht te slepen. Hoe dit allemaal afloopt zullen wij u heel graag laten zien bij het openluchtspel in juni. Het stuk wordt opgevoerd op de zonneweide bij zwembad Dundelle.